Son Dönemin Trendi Teraryum Bitkiler
Latince toprak anlamına gelen terra kelimesi ve akvaryum anlamına gelen arium kelimesinden ortaya çıkan teraryum, toprak akvaryumu anlamına geliyor. Dünyadaki tropik ve egzotik ekosistemi taklit eden teraryumlar belirli prensipler çerçevesinde uygun ortam koşullarında yaşayan bitkilerdir.
Yalnızca basit bir dekoratif obje olmayan bu bitkiler aynı zamanda yağmur, nem, çakıl, toprak ve kendi ekosistemi ile ufak bir dünya olarak da görülüyor. 1800’lü yıllarda botanik uzmanı Dr. Nathaniel Ward tarafından ilk kez ortaya çıkartılan teraryum bitkiler günümüzde büyük bir moda halini almıştır.
Teraryumun kendi özellikleri sayesinde sulak, nmeli, sisli ve puslu alanlarda yetişmekte olan tüm bitkileri bu akvaryum içerisinde barındırabiliyorsunuz. Teraryumunuz için uygun bir bitki seçmeden önce o bitkilerin yaşadıkları ekosistemler hakkında ufak bir bilgi almanız gerekebiliyor.
Sokaklarda ve parklarda görülen ufak otlar, yosunlar ve yabani bitkileri de teraryumlar içerisinde yetiştirebiliyorsunuz.
Teraryum Bakımı Nasıl Olmalı?
Teraryumunuzu hazırladıktan sonra mekanınıza koyduysanız bu bitkilerin bakımı için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. İlk olarak torfunuzu gübrelemekten uzak durmanız gerekiyor. Gübreleme işlemi yaptığınız zaman bitkileriniz hızlı bir şekilde büyüyeceği için teraryumunuzun içinde sıkışıklığa yol açacaktır.
Kabın içinden taşan bitkiler zamanla kendi ortamlarından uzaklaşarak ekosistem içerisinde yer alamayacağı için ölmeye başlar. Toprağın besin seviyelerini ayarlayabilmek için 2 yılda bir torfun üst katmanını yenilemeniz yeterli olacaktır.
Her bitki türünde olduğu gibi ışık ve ısı teraryum bitkileri için de önemlidir. Camlardan yansıyan güneş ışığı teraryum bitkilerin zarar görmesine sebep olabilir. Bu sebeple aşırı gölge olmayan ve aşırı gün ışığı almayan yerlerde teraryum bitkilerinizi tutmanız en sağlıklısı olacaktır. Aynı zamanda teraryumların nem oranlarını koruyabilmeleri için aşırı sıcak ortamlardan da uzak tutulmaları gereklidir.